behandelingen / Facelift
Facelift

Er zijn verschillende technieken mogelijk waarop een chirurg kan ingrijpen om de veroudering van het gelaat tegen te gaan. De keuze gebeurt na een analyse van het gelaat en dient ertoe om de diverse problemen die zich voordoen te verhelpen in combinatie met de specifieke anatomie van elke patiënt. Bij elke patiënt zal er een andere ingreep gebeuren, welke aangepast is aan de specifieke presentatie van elke patiënt.

Het verouderingsproces kan zich overal in het gelaat op ongeveer dezelfde wijze manifesteren. Soms is dit meer duidelijk ter hoogte van de oogleden of ter hoogte van het voorhoofd. In andere gevallen zal dit het meest duidelijk zijn ter hoogte van de hals of de wangen. In deze gevallen is het mogelijk om alleen dit onderdeel van het gelaat te corrigeren welke de patiënt als storend ervaart. Meer voorkomend echter is het verouderingsproces vrij harmonieus en zijn de diverse onderdelen van het gelaat beïnvloed. In deze gevallen moeten de diverse onderdelen gelijktijdig gecorrigeerd worden om het resultaat te verkrijgen dat natuurlijk en harmonieus blijft. Er bestaat geen ideale leeftijd waarop een facelift uitgevoerd moet worden. Er moeten reeds duidelijke verouderingstekenen zijn alvorens een facelift te overwegen.

Voor de ingreep

Het verouderingsproces van het gelaat is zeer variabel van persoon tot persoon en gebeurt in functie van de onderliggende botstructuren van het gelaat, het aspect van de huid, gewichtsveranderingen, zonneblootstelling en erfelijkheid.

Voor ons is het wenselijk om een facelift uit te voeren, wanneer zich een belangrijke huidplooi begint te vormen in de regio tussen de mondhoek en de wang, alwaar zich bij iedereen een natuurlijke plooi bevindt. Door een ingreep kan de wang terug onder spanning gebracht worden, om zo te voorkomen dat zich een belangrijke huidplooi gaat vormen van aan de neusbasis over de mondhoek tot naar de kaak toe. Deze plooi veroudert het gelaat sterk en is, wanneer ze reeds lang bestaat, vaak moeilijk te corrigeren met behulp van een facelift.

Tijdens de consultatie zal de toestand van uw huid, de hoeveelheid van het onderliggende vetweefsel en de toestand en verdeling van de spieren van het gelaat en de hals beoordeeld worden. Soms is het enkel nodig om een ingreep uit te voeren ter hoogte van de wangen, zonder te moeten raken aan de hals. Het omgekeerde is echter uitzonderlijk.

Indien u rookt, moet u weten dat tabak een bijzonder negatief effect heeft op de bevloeiing van de huid en kan leiden tot een afsterven van bepaalde zones van de huid, voornamelijk rond het oor. Wij vragen u dan ook met aandrang om te stoppen met roken, op zijn minst een maand vóór de ingreep.

 

De heelkundige ingreep

De littekens worden meestal geplaatst in de haren, ter hoogte van de slaap, vervolgens ter hoogte van de voorkant van het oor, onder het oorlelletje, achter het oor en terug in de haren achter het oor. Zeer snel postoperatief zal het enige litteken dat nog duidelijk zal zijn, zich bevinden achter het oor. Er zullen zich daar enkele plooitjes bevinden, die echter verdwijnen na een aantal maanden. U hoeft uw haarstijl in principe niet aan te passen en kan na 6 maanden à 1 jaar de haren in een paardenstaart dragen.

Wanneer er een hoeveelheid vet aanwezig is ter hoogte van de hals, zal deze verwijderd worden via een bijkomende incisie enkele millimeters onder de kin via liposuctie. Dit littekentje geneest zeer vlot, zal praktisch onzichtbaar zijn en zich bevinden in een natuurlijke plooi.

In het gelaat zelf, zal het huidoverschot zal verwijderd worden en soms ook het vet ter hoogte van de hals en onderaan de wangen. Zoals gezegd kan dit gebeuren door wat liposuctie of rechtstreekse excisie. In alle gevallen zal er gewerkt worden ter hoogte van de onderliggende spieren en spierbladeren. Hierna zullen de huidhechtingen aangebracht worden: deze bevinden zich voornamelijk in de haren en er zullen geen haren geschoren worden.

Om te voorkomen dat zich na de ingreep enkele hematomen gaan vormen, worden voornamelijk in de hals 2 drains geplaatst, die de volgende dag zullen verwijderd worden.

 

Na de ingreep

Na de ingreep is het zeer belangrijk dat u een goede positie onderhoudt van het hoofd en de hals. Probeer te vermijden om de hals te plooien, de kin naar de borstkas toe te brengen of de kin ver naar voor te brengen. Het is aan te raden om een steun te leggen onder de schouders en de nek in plaats van een dik kussen te gebruiken. Het ideale zou zijn indien u het hoofd recht kan houden en niet op de zijkant ligt. Probeer de hals zo minimaal mogelijk te draaien, en eerder met het bovenlichaam te draaien.

Een hematoom kan ontstaan wanneer u zich opwindt, snelle bewegingen maakt, het hoofd voorover buigt en inspanningen doet. De pijnen zijn gewoonlijk minimaal en van voorbijgaande aard. U zult voornamelijk een gevoel van spanning voelen in het gelaat. Pijnstillers kunnen u helpen om het onaangename gevoel van spanning te doen verminderen.

De tweede dag na de operatie kan u reeds de haren wassen met een neutrale shampoo. Het is echter zeer belangrijk om voorzichtig te blijven gedurende een drietal weken, want deze tijdspanne is gewoonlijk nodig om volledig te ontzwellen en alle bloeduitstortingen te doen verdwijnen. Het is ook aan te raden om een drietal weken te wachten, alvorens u de haren opnieuw kunt laten kleuren.

Zoals reeds vermeld moet men toch een zestal maanden tot een jaar wachten, alvorens de littekens volledig vlak en wit zijn geworden en u dezelfde soepelheid in de wangen kan voelen, vergelijkbaar met de toestand vóór de operatie. Men moet ook dezelfde tijd rekenen vooral de gevoeligheid in de huid herwonnen wordt. Ter hoogte van de wangen en de hals, daar waar de huid volledig is losgemaakt en terug onder spanning is gezet na het verwijderen van het huidoverschot zal er dus inderdaad een verminderde gevoeligheid zijn, die van voorbijgaande aard is.

 

Lange Termijn

Zoals vermeld, is het effect van een facelift nooit definitief. Over het algemeen is het zo dat over een periode van 8 à 10 jaar de huid weer zal uitrekken en uitzakken en uw gelaat hetzelfde aspect krijgt als van voor de eerste operatie. Het is steeds mogelijk om een volgende facelift uit te voeren. Het is zo dat wanneer een facelift uitgevoerd wordt op een niet te late leeftijd, de huid helemaal niet beschadigd wordt, maar integendeel de kwaliteit van de huid verbetert door deze weer onder spanning te zetten en te vermijden dat er diepe rimpels ontstaan. Diverse studies, waarbij men de huid heeft onderzocht, hebben recentelijk zelfs aangetoond dat facelift een verjongingseffect van de huid onderhoudt.

praktisch
Duur ingreep
3u
Verdoving
algemene verdoving
Pijn
3/10
Hersteltijd
3 weken
(Zichtbare) littekens
voor en achter oor
Begeleiding van het eerste consult tot de laatste controle
00
Intakegesprek

Je lichaam begrijpen is een belangrijke eerste stap. Aan elke operatie gaat een uitgebreide consultatie vooraf. Samen met je arts bespreek je de verschillende behandelmogelijkheden. Zo krijg je een goed beeld van de ingreep en de eventuele risico’s en gevolgen.

01
Ingreep

Als erkende artsenassociatie zijn we verbonden aan het academisch ziekenhuis Sint-Augustinus in Wilrijk. Onderga je een zwaardere ingreep die een overnachting vereist? Dan gaat ze daar door. Zo kan je na je operatie rustig op adem komen met de nodige zorgen.

02
Herstel

Ook na je operatie kan je rekenen op de nodige ondersteuning en zorg. Je arts en het verplegend personeel zijn dag en nacht beschikbaar en begeleiden je tot je volledig hersteld bent. Daarnaast krijg je tips over gepaste voeding, kledij en beweging, zodat je goed en gezond kunt revalideren.

03
Nazorg

Na enkele weken vindt een eerste controle plaats bij je arts. Je wonden worden nagekeken en eventuele hechtingen verwijderd. Is er verdere opvolging nodig? Dan lassen we een bijkomende afspraak in, zodat we je herstel goed in het oog kunnen houden.